Какви са ползите от проектът SPPF за лишените от свобода и за обществото?

Предишни изследвания на партньора ни Vrije Universiteit Brussel, показват, че спортните програми в затвора имат немалко ползи за лишените от свобода, за затворът като институция и за обществото. Съществуват обаче съществени разлики във възгледите и практиките между европейските държави, както и между различните затвори в една и съща държава. Чрез SPPF, ние ще можем да предоставим на всяка заинтересована страна необходимите инструменти и ноу-хау, за да пристъпят към разработването на добри практики и прилагането на спортни програми в затвора, с които да изградят мост към други сектори в обществото (напр. образование, заетост, социално подпомагане), и последващи траектории извън стените на затвора на европейско ниво.

На първо място, нека да разгледаме каква е разликата между занимания със спорт и физическа активност и спортът като средство за развитие на неспортни умения и социална интеграция?

Вярата в „доброто от спорта“ е широко разпространена. Тази вяра отдавна надскочи идеята за ползите от спорта като развлечение и приноса му за подобряване на физическото здраве.

Като едно от най-разпространените социални явления, днес спортът все повече се свързва с разнообразни лични и обществени постижения, ясно надхвърлящи спортния контекст.

Преди всичко друго, активното участие в спорта се свързва с подобрени житейски умения, морални разсъждения и образователни постижения. На спорта се гледа като на перфектния начин за изграждане на взаимоотношения.

Различни ползи, произтичащи от спортните занимания с лишени от свобода, могат да бъдат:

– Развитие на самоконтрол,

– Сътрудничество с другите,

– Да се научиш да играеш по правила,

– Развитие на самосъзнанието,

– Развитие на когнитивните компетенции,

– Образование чрез спорт,

– Развитие на идентичност,

– Наслада от победата по положителен начин,

– Изпитване на радост, удовлетворение и т.н.…

Често се приема, че тези ползи биват автоматично породени от участието в спорта, но изследванията показват, че спортът сам по себе си няма причинно-следствените сили. Въздействието му може да бъде разбрано само в резултат на взаимодействието на определена комбинация от обстоятелства и/или организация.

Като се вземе предвид разнородността на спорта и неговия различен контекст, може да се изследват единствено въпроси, свързани с конкретни форми на спорт и как те биват провеждани и изживявани. Важното тук е да разберем доколко фокуса е върху самия спорт в даден контекст или програма.

Дали той е главната цел за научаване, заедно с присъщите му свойства (формат „Sport“)? Използва ли се спорта като средство за целенасочено развиване на социални умения („Sport Plus“)? Или спортът е използван като полюс за привличане („Plus Sport“), благодарение на който се осигуряват други умения и услуги чрез редица неспортни дейности?

Например, в Холандия нашите партньори DJI използват футболни занимания за привличане на лишените от свобода в групи, подобряващи уменията за заетост и с играчите се работи комплексно за развитие на всички останали необходими умения за реинтеграция в обществото, включително срещи с работодатели в приятелски мачове и футболни срещи с крайна цел – обучение и/или заетост. От друга страна, футболните клубове осигуряват моста към общността, като дават шанс на играчите, включени в отборите, да бъдат наети при освобождаването си и/или да продължат да тренират в клубовете отвъд стените на затвора.

В контекста на проекта СЗПБ ще се съсредоточим върху последните два специфични спортни „формата“, които изрично работят в посока социалните ценности на спорта (т.е. “sport-plus” и “plus-sport”). Тези двата вида се характеризират с присъщата си насоченост към неспортните ползи (свързани с личното и социалното развитие, пригодността за заетост …) Организацията им зависи от сътрудничеството с други (неспортни) организации, които работят в други сектори и услуги (социално благополучие, образование, заетост…). И от двете перспективи спортът се разглежда като „мост“ и/или средство, което позволява на затворниците да преживеят социалната изолация и да се подготвят за нови предизвикателства след излизането си от затвора.

В момента потенциалът за използването на спорт в затвора като средство за връзка с външния свят и организации, работещи в други сектори (например образование, социални грижи и заетост) е недооценен и като че ли дори подценяван. В същото време, за двата формата спорт („sport-plus“ и „plus-sport“), които се прилагат извън затворите, е доказано безспорно, че водят до неспортни ползи, свързани с личностното, социалното развитие и заетостта. Тези ползи са от изключително значение, защото имат важна роля при реинтеграцията в обществото след освобождаване от затвора.

За да се реализират подобни неспортни ползи, е от съществено значение сътрудничеството с организации, работещи в други сектори. Начинът, по който „Спорт в затвора, план за бъдещето“ (СЗПБ) ще работи с и към това познание, е сравнително нов в контекста на затворите, но в същото време много наподобява условията и матрицата, прилагани в друг контекст в цяла Европа.

В рамките на проекта СЗПБ ще подпомогнем процеса за свързване и партньорства между затворите, затворниците, служителите на затворите, доброволци, социалните партньори и спортни федерации, спортни/социални организации и клубове и ще поставим основите на последващи траектории извън стените на затвора, посредством подкрепа „през портата“. Ако желаете да се включите в проекта със своята организация или като доброволец, свържете се с нас.

По този начин, ще съчетаем експертния опит на всички тези организации и лица в затворите и в същото време ще създадем връзка с „външния свят“.

Освен това, в рамките на проекта СЗПБ, ще дадем „глас“ на затворниците.

Както видяхме в проекта „Prisoners Active Citizenship“ (PAC – KA2, 2017-2019), лишените от свобода бяха поканени да участват в разработването и организацията на спортни и културни дейности. Това участие може да приема различни форми, разположени в пирамидата на гражданското участие (Brosens, 2018): информиране, консултиране, съветване, съвместно производство или овластяване. Отделни затворници могат да се ангажират с отговорности по различните нива. В тази връзка, проектът СЗПБ ще повиши участието и приноса на затворниците при организацията на дейности и тяхното осъществяване.

Крайната цел на проекта СЗПБ е да разработи европейски наръчник относно значимостта на добрите спортни програми и връзката с „външния свят“, както и да се съставят препоръки за политики на тази тема. За тази цел консорциумът на СЗПБ ще разработи, тества и реализира учебни терени в 5 европейски държави. Обучителните дейности в тях ще се основават на научни и валидни изследвания. Оценявайки процесите и резултатите, тези иновативни учебни среди ще бъдат научно изследвани, за да се разработи инструментариум и да се съставят препоръки за политики на правителствата, затворите и всички заинтересовани страни с цел създаване на добри и устойчиви практики на местно ниво в европейски контекст.

 

22 коментара за “Какви са ползите от проектът SPPF за лишените от свобода и за обществото?

 1. Terrific work! This is the kind of info that should be shared across the internet.
  Shame on the search engines for now not positioning this
  post upper! Come on over and discuss with my web site .
  Thanks =)

  Review my web-site: Royal CBD

 2. I am sure this article has touched all the internet people, its really really good paragraph on building up new webpage. Christen Sutherland Ruthven

 3. You made some good factors there. I viewed on the net for the issue and also discovered most people will certainly accompany with your site. Michaella Brade Johnstone

 4. Thanks a lot for sharing this with all people you
  actually realize what you are speaking approximately! Bookmarked.
  Please additionally visit my web site =). We can have a link exchange contract among us

 5. Every weekend i used to pay a quick visit this web page, because i want enjoyment, since this this web page conations really pleasant funny material too.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *