Откриване на изложбата „Отвъд стените“

Сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“ за трета поредна година откри изложбата с произведения, изработени от лишени от свобода, изтърпяващи наказанието си в затвор Пловдив. Тазгодишната изложба, част от проекта „Изкуството на живота чрез живота на изкуството“* бе именувана „Отвъд стените“ и официално бе открита на 03.06.19 в галерия „ТракАрт“.

„В абстрактното изкуство няма разказ, но има внушения чрез използваните цветове и техники… всеки един зрител може да се разходи и да намери онази картина, онова произведение, което вибрира в синхрон с неговите възприятия“ – сподели с присъстващите Жорж Трак, който в ролята си на домакин откри изложбата. Той открито призна, че е впечатлен от работата на участниците в проекта, от желанието им да творят, да създават изкуство.

Целта на артистични работилници „Спирит ефект“ и „Декупаж“ и успоредно реализираната с тях програма за личностно развитие от психолога Емилия Крушков е да подобрят възможностите на лишените от свобода за социално включване, реинтеграция и заетост при освобождаване. В рамките на проекта в момента в Затвор Пловдив се провежда и театрална работилница по метода „Форум театър“ с режисьор Лилия Секова, чието представление е планирано за 27 юни.

Официални гости на събитието бяха  и представители на Затвор Пловдив, ръководители на творческите работилници, представители на Сдружение ОПУР,  като това даде възможност на посетителите да дискутират с тях различни въпроси свързани със спецификата на работата им, както по отношение на участниците в проекта, така и по отношение на използваните арт техники.

Изложбата може да бъде посетена всеки ден до 9 юни от 10 до 19 часа в Културен център „ТракАрт“ – вход свободен.

*проект „Изкуството на живота, чрез живота на изкуството“ се реализира от Сдружение Обединени професионалисти за устойчиво развитие и е част от артистичната програма на Пловдив ЕСК -2019

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *