Стартира нашата „приказна кутия“

Творческа концепция и обхват на проекта.

„Приказна кутия“ се роди по повод пандемичната ковид-ситуация и е вдъхновена от великия Джовани Бокачо, който в творбата си „Декамерон“ събира десетина младежи от Флоренция в извънградско имение, за да се спасят от чумата. Вместо да се отдадат на своеволия и пороци, младежите си разказват истории, чрез които автора засяга важни общочовешки теми и предава своите послания. Едно от тези е припомнянето на героинята Филомена, че „на Земята има много поучителни дела, каквото е спасяването по време на голяма опасност“, което ни въодушеви за създаването на този проект, защото „в една епоха на смърт, единственото спасение е …въображението..“.

В последният проект, който направихме с деца и младежи от квартал Столипиново, забелязахме тяхната нужда да общуват ефективно (особено с хора извън тяхното обичайно обкръжение) и някои тревожни психо-емоционални сигнали от пост-ковид реалността и влошената социална изолация, причинена от извънредната ситуация. Затова сме се насочили към подрастващи деца (10-11 год. възраст) от квартал Столипиново, гр. Пловдив. Екипът ни ще работи предимно в две училища в кв.Столипиново (4-ти класове), но предвиждаме да ангажираме и други лица от квартала.

С настоящите дейности бихме искали да съчетаем артистичното с терапевтичното:

„Кутия, защото по време на пандемия, всички сме затворени „като в кутия“. В същото време, чрез приказките ще дадем възможност на кутията ни да се превърне в едно убежище, една капсула за съхранение в света на въображението, доминирани от силата на мъдростта, толерантността, вярата и търпимостта. Кутията също е препратка към сцената на театъра, и други визуални изразни средства и изкуства, излизащи от „кутия“, които ще представим на децата. Както черната кутия на самолета, нашата лична „кутия“ съхранява цялата информация, която сме добили през живота си – системата ни от убеждения, вярвания, истории/преживявания и т.н., а черната кутия на театъра ги драматизира и ги представя пред публиката.

Идеята е, чрез разказване на истории (story telling), с помощта на актьорите и психолога в екипа, да бъдат стимулирани разнообразни творчески дейности и похвати за себеизразяване при децата. В методологията, която ще се създаде от екипа по проекта през първия месец, ще бъдат включени упражнения за внимание, осъзнатост на действията, съзерцателност, състрадание и др.

Както Бокачовият Декамерон поставя в центъра си човека и неговото пълноценно земно битие, и ние ще използваме приказките и актьорското майсторство, за да предизвикаме дискусии и полемика по актуални за децата теми от техния живот.

Ковид-ситуацията създаде много тревожност и напрежение в децата, а чрез нашите занимания целим да създадем едно безопасно пространство за споделяне и изразяване на негативни болезнени емоции по ефективен начин. Нещо повече, ще изследваме фундаментални етически категории като добро-зло, чест, достойнство, доблест, доверие и мн.други. Историите ще бъдат подбрани от известни класически български и световни приказки (фолклор и литература), както и притчи, които третират вечните теми: за любовта, доброто, семейството, справедливостта, саможертвата и др. Част от тях ще бъдат събрани от родители, роднини или други лица от махалата.

След прочитане на приказките, професионалните актьори и психолога ще въвличат децата в едно своеобразно преиграване на историята (с даване на примери от личните истории и аналогии) и дебат, върху темата на съответната приказка. После, на учениците ще се възложи задача да напишат своя собствена приказка, измислена от тях или история от техния етнос, с която да ни запознаят. И така, в продължение на 6 месеца, екипа ни ще вади от „кутията“ разкази, които ще подбуждат към други такива, и по този начин ще извеждат различни поуки, нравствени и морални дилеми, които да се обсъдят с децата и да им помогнат да взимат самостоятелни решения за справяне.

В дейността ще се включат с беседи и обществените възпитатели от МКБППНМП на район Източен, особено в приказки, засягащи насилието, дискриминацията, толерантността и неравностойното положение в обществото.

Наръчник и видео-записи ще бъдат създадени от екипа ни, които ще могат да се използват за образователни цели и след приключване на проекта. За целта ще бъдат разпространени сред учителите на други основни училища с „кратка инструкция за употреба“. Ще се създаде онлайн платформа за обмен и споделяне на приказки, където всеки може да качва своите любими разкази с кратко описание. Това може да се случи във вече съществуващата ни група във фейсбук Свързани с творчество и спорт.

На финала на проекта, учениците ще участват в „Приказен карнавал“, където ще се маскират, като любимия си герой с костюм, изработен от тях самите с подръчни материали, с помощта на професионалните актьори.

Може да ни последвате в тик-ток.

Както и да следите всичко, което се случва като дейности на нашата фб страница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *