Умения за свобода: от затвора към общността

На 27 април в Затвор Пловдив екипът на сдружението проведе заключително събитие за служители в държавни и общински структури, работещи с бивши и настоящи лишени от свобода, под наслов: “Напасване на уменията на лишените от свобода и предлаганата работа на пазара на труда. Опит и резултати в областта на артистичните дейности”. Събитието оповести резултатите, постигнати по проект “Умения за свобода – артистични пътища за развитие на професионални умения на затворници”, съфинансиран от Програма Еразъм + на ЕС/Стратегически партньорства, в който си партнираха 10 организации от 8 държави за 3 години. Проектната работа на партньорите се обляга на добрите практики в рехабилитацията и интеграцията на осъдени лица в цяла Европа и по света, за да се изведе Обща европейска рамка в уменията, придобити чрез изкуство и театър.

 

“Ефективността на проведените занимания и продуктите, изведени през три-годишното ни сътрудничество си заслужават да бъдат разпространени и в други затвори и институции, служещи за рехабилитацията и интеграцията на лишените от свобода след тяхното освобождаване, но  не само – практиката доказва, че те могат да са в помощ на корекционните програми по време на престоя им в наказателната институция.”, сподели г-жа Николета Янева, ръководител на проекта.

 

По време на събитието бяха представени крайните продукти на партньорството, сред които са наръчник за оперативна работа с лишените от свобода (разработване и валидизиране на техните умения) и интернет страница с база-данни, която служи за търсене и намиране на работа. В тази база-данни лишените от свобода имат възможността да се свържат с работодатели от цяла Европа, благодарение на придобитите и развити умения по време на експерименталната фаза на проекта. Базата данни се поддържа от испанския партньор по проекта – DomSpain Consulting SL, чиято презентация улеснява максимално достъпа и употребата й, както от лишените от свобода, така и от работещите с тях лица.

 

Наръчникът беше представен на участниците чрез видео и аудио представяне от г-н Франческо Ферари от Асоциация EFA (Equipe Formatori Associati) , обучител и автор на наръчника по проект “Умения за свобода”, към бъдещите му потребители. В своето въвеждащо послание и последващата презентация той наблегна на значимостта на развитите умения от лишените от свобода, участвали по време на експерименталната фаза. Ферари уточни, че някои от тези умения ще им послужат при освобождаване, а други ще осмислят живота им за бъдещо реализиране на професионални планове и цели, дори по време на престоя си в затвора.

 

Общо 140 лишени от свобода са участвали в проекта на 8 места за лишаване от свобода – Европейски наказателни инстутуции и в Турция. Само едно от местата за лишаване от свобода не е от затворен тип, а там се осъществява мярка пробация. Г-н Ферари посочи, че най-много лишени от свобода са участвали в България –  Затвор Пловдив, където са проведени над 200 часа. Продължителността и обхвата са важни за устойчивостта на резултатите от развитите умения, но и за тяхното валидизиране, добавя той.

 

Сред дейностите, проведени от СОПУР в експериментална фаза в България са участвали над 60 лишени от свобода в следните занимания:

  • Бизнес етика
  • Спирит ефекти
  • Декупаж
  • Театър

 

Театралната постановка “ Рейс” на Стратиев през юни 2017 и Изложбата на произведените арт-продукти в галерията на Общински съвет през декември 2017 бяха само част от пиковите моменти за лишените от свобода и експертите работещи с тях. “С представителните изяви на лишените от свобода в общността (освен всички останали ползи за участниците) се стремим да свалим стигмата от затворниците, за да подобрим техните шансове за реализация на пазара на труда”, заяви г-жа Емилия Крушков – психолог по проекта, отговарящ за валидизиране на придобитите умения чрез артистични дейности, когато подари една от картините на г-жа Савина Петкова – председател на Общински съвет.

 

Авторът на наръчника не пропусна да отбележи ролята на служителите от затвора и експертите за провеждането на структурирани и ефективни интервенции. В тази връзка, г-жа Николета Янева благодари за активността и съдействието на екипа на Затвор Пловдив – надзорен състав, ИСДВР и психолози,  “с които успяхме да изградихме ползотворни  и удовлетворяващи дългосрочни взаимоотношения”. И добави, че двама от служителите са провели собствени самостоятелни групи с лишени от свобода по пластика и приложни изкуства, а партньора на СОПУР на местна почва от общинската структура ЦСРИ за бивши правонарушители и лица със статут на бежанци се включи със своя опит и служители по време на работилницата по декупаж.

 

По време на презентацията си, г-жа Лилия Секова – режисьор и ръководител на театралните занимания, отправи предизвикателство към експертите и служители в затвора, присъстващи на събитието,  следващата театрална постановка да бъде с тяхното участие. Предложението се прие с вълнение и предизвика множество дискусии и идеи за развитие.

 

Партньорите по проекта се надяват да разпространят добрите практики и резултатите от съвместната ни работа и по други точки, където се извършват корекционни и рехабилитационни дейности с лишени от свобода. На сайта “Умения за свобода” може да се видят още резултати от първоначалното проучване в пенитенциарните системи по света, както и да се премине онлайн обучение и да се генерира сертификат за успешното му приключване.

 

Всеки заинтересован от продуктите и обученията по проект “Умения за свобода”, може да се свърже с нас на upsda.bg@gmail.com

 

СОПУР продължават своята работа в Затвор Пловдив, за да се подсигури устойчивост на резултатите.

Вижте видео от събитието тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *