Открихме изложбата „пред портите на града“

На 28 юни 2018 г. от 18:30 открихме #заедно второто по рода си изложение за гр. Пловдив на произведения, изработени от лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода в Затвор Пловдив – участници в проект „Изкуството на живота, чрез живота на изкуството“, иницииран от Сдружение „Обединени професиналисти за устойчиво развитие“ благодарение на финансовата подкрепа на Фондация Пловдив 2019 и осъществяван с любезното съдействие на Дружество на Пловдивските Художници, които предоставиха отново галерията си на ул. Авксентий Велешки 20 за целта.

Изложбата пред „Портите на града“ е кръстена на едноименната притча, според която в живота има всичко – и добро, и зло. Заставайки пред портите на града, някои хора виждат само злото – тъмното, грозното, а други забелязват доброто – светлото, красивото. С това заглавие провокирахме нашите посетители и обществеността да тества своите предели за изкуство и да прецени за себе си какво ще открие в изложените произведения.

Точно в 18:30 часа, г-жа Фурнаджиева – председател на  ДРУЖЕСТВО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ , даде старт на събитието с много мили думи към авторите, като и към техните произведенията и с ентусиазъм подкрепи позитивно инициативата на сдружението.  Д-р Светлана Куюмджиева от Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC също отбеляза значимостта на тази изложба за включването на лишените от свобода в културния и обществен живот на град Пловдив.

На събитието присъстваха още представители на Затвор Пловдив – г-н Кирил Сивков (началник сектор СДВР) и г-н Васил Чорлев – ИСДВР. В обръщението си към посетитителите, г-н Сивков шеговито отбеляза да не вярваме на всичко, което се пише в медиите в момента, за да не оставаме с впечатление, че затворниците се занимават само с бягство от затвора и благодари на екипа ни за проведените дейности, както и за ползотворното ни сътрудничеството в последните 4 години.

Г-жа Янева – ръководител на проекта, подкани всички посетители да подкрепят инициативата и представи екипа на сдружението пред гостите, като даде указание за предстоящите дейности. Повече информация за проекта вижте тук.

Екипът ни благодари за присъствието и на Деян Шапилов – един от авторите, който участва в изложбата с 14 от своите рисунки, които обраха овациите на ценителите на портрети.

Напомняме, че произведенията ще са изложени до 12 юли, за тези, които не успяха да се включат в официалната част.

Проектът „Изкуството на живота, чрез живота на изкуството“ е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC

Снимки може да видите в Галерията. Те бяха доброволно предоставени на екипа ни от доброволците-фотографи Ангел Щерев и Мария Димитрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *