UPSDA solutions

Спортът – инструмент за социална интеграция на лишените от свобода

Над 1 500 000 души са лишени от свобода в цяла Европа –  огромна популация от хора, изложени на риск от социално изключване от обществото. Ние вярваме, че затворниците са повече от тяхното криминално досие. На първо място, те са хора. Те са част от обществото ни, те са граждани.

Няколко международни законодателства заявяват ясно становище, че затворниците не трябва да бъдат изключени от нормалните услуги, предоставяни на обществото. Те губят свободата си, но запазват други права, включително правото на достъп до култура, спорт и образователни дейности.

Държавите, които са подписали Международен пакт за граждански и политически права, формулират социалната интеграция като главна цел на затвора. Организацията на обединените нации инициира този пакт.

Член 10.1 гласи: „Всяко лице, лишено от свобода, има право на хуманно отношение и на уважение, на присъщото на човешката личност достойнство.“

Член 10.3 гласи: “Затворническият режим включва такова отношение към осъдените, главната цел, на чието е поправянето им и социалното им превъзпитание.“

Нашите проекти са създадени на фона на хуманните и признати от закона права, затворниците да могат да участват в различни дейности в затвора (например в образователни, спортни и културни дейности). В момента, два текущи проекта включват театъра като средство за интеграция и спортът като средство за интеграция.

Нека обърнем малко внимание на идеята относно спортът като средство за социално включване на лишените от свобода.

Според академични изследвания спортът и физическата активност допринасят за по-добро физическо и психично здраве. Но има и друг аргумент, свързан с провеждането на спортни дейности в затворите: те са стъпка в посока на социалната интеграция.

Чрез разработването на спортни програми със социално въздействие и връзка с обществото или с „външния свят“ затворниците ще намерят силата да върнат вярата в себе си и в другите. Те ще могат да работят върху позитивната представа за себе си и разбирането си за стойностна идентичност, развивайки свой талант или засилвайки връзките си с другите. Научни изследвания показват, че спортът може да има положителен ефект върху изграждането на характера.

Проектът СЗПБ ще предложи на затворниците възможност за социална активност, като така те ще създадат приятелства, ще изградят мрежа от контакти и ще преодолеят социалната изолация.

Европейският проект „Спорт в затвора – план за бъдещето“ допринася за важен приоритет на спортната програма към Erasmus + . Той насърчава овластяването и социалната интеграция, тъй като цели да повиши активното участието сред една от най-неравностойните обществени групи: затворниците и тяхната пряко обкръжение зад и извън стените на затвора.

По-точно, проектът СЗПБ ще развие нови знания и иновативни методи в организирането на спортни програми с връзка към обществото/„външния свят“. По този начин проектът ще подобри социалната интеграция и овластяване, както на сегашни, така и на бивши затворници зад и извън стените на затвора.

Вижте повече Какви са ползите от проектът SPPF за лишените от свобода и за обществото?

8 коментара за “Спортът – инструмент за социална интеграция на лишените от свобода

  1. A wholly agreeable point of view, I think primarily based on my own experience with this that your points are well made, and your analysis on target. Gael Nev Bogosian

  2. These government jobs all are 9am -5pm jobs and mere few amount of file job is requisite. Marjorie Husain Orlena

  3. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me. Cody Giffer Ketchum

  4. Spot on with this write-up, I truly assume this website wants much more consideration. I抣l most likely be once more to learn way more, thanks for that info.

Коментари са забранени.